Waterbron

Voor het beregenen van uw tuin hebt u logischerwijs water nodig. Het water vormt dus de basis van de tuinberegening. Bij een beregeningsinstallatie spreken we van een waterbron. Dit is de aansluiting van waaruit het water in het systeem stroomt.

Deze waterbron kan gevormd worden door vier verschillende bronnen:Waterbron
Waterbron
Waterbron
Waterbron
Waterbron

Leidingwater

Leidingwater is een schone maar relatief dure waterbron. In elke tuin is deze bron zeer eenvoudig aan te leggen. Door een verdeler naast de buitenkraan te bevestigen is het mogelijk meerdere groepen te maken. U kunt daardoor verschillende zones in uw tuin eenvoudig water geven door kraantjes open en dicht te draaien.

Regenwater

Nieuwbouwwoningen worden steeds vaker voorzien van een hemelwateropvang. Dit principe bestaat in België al jaren. De opslagtank van regenwater wordt daar aangesloten op de buitenkraan. Een andere mogelijkheid is dat het regenwater via een dompelpomp opgepompt kan worden. De druk is hierdoor vele malen groter. Nadeel hiervan is dat de hoeveelheid water beperkt is, bij langere perioden van droogte zal deze bron snel uitgeput raken.

Oppervlaktewater

In ons laaggelegen land komt het nogal eens voor dat de tuin aan het water grenst. U kunt er dan voor kiezen om met behulp van een pomp dit oppervlaktewater te gebruiken voor uw tuin. De stroom die u gebruikt voor het oppompen van het water is vele malen goedkoper dan de kosten voor het water uit de kraan.

Grondwater

Indien uw tuin een groot oppervlak heeft van minimaal 600m², dan kunt u er het beste voor kiezen een waterput te laten slaan. Deze investering verdient u op den duur terug, doordat u gaat besparen op uw rekening voor het water. Uw eigen waterput is duurzaam en wanneer u een sterke pomp plaatst kan deze een grote druk leveren.

 

Waterbron Voordelen Nadelen
Leidingwater   

- Eenvoudig aan te leggen

- Schoon water

- Altijd te gebruiken

- Geurloos

- Duur water 

- Verspilling drinkwater

- Lage druk

- Kalkafzetting

Regenwater

- Eenvoudig aan te leggen

- Goedkoop water

- Geurloos

- Regenwater is zuur

- Bron is niet oneindig

- Opslag nodig

Oppervlakte water

- Goedkoop water

- Grote druk

- Volautomatisch systeem

- Kan vervelend

- Waterschap kan gebruik beperken

- Beregeningspomp trekt vuil aan

Grondwater

- Goedkoop water

- Grote druk

- Volautomatisch

- Kan vervelend ruiken

- Kan ijzer bevatten

- Waterput slaan vergt een investering

 Algemene actie Gras en Groen Tuinberegening

Referenties

Tuinberegening leggen Tilburg

Rudolf Roefs


5

"Jasper heeft eens nieuwe pomp, regenmeter en display gemonteerd"

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Mijn tuin sproeien? Ik heb er geen tijd voor!

Ook het handmatig sproeien van uw gazon en planten laat hierdoor te wensen over. Het wordt nu echt tijd voor een professionele tuinberegeningsinstallatie.

Lees verder
Overzicht

Welke waterbron is geschikt voor uw tuin?

Niet alle waterbronnen zijn geschikt om te gebruiken voor het beregenen van uw tuin. Hierboven kunt u de voor- en nadelen van de verschillende waterbronnen lezen. In uw tuin is de keuze voor een bepaalde waterbron grotendeels afhankelijk van het oppervlak van uw tuin. Grondwater is eigenlijk alleen aantrekkelijk wanneer u een tuin hebt die groter is dan 600 m². Maar de druk van uw leidingwater of regenwater kan ervoor zorgen dat u ook bij een kleiner oppervlak beter kunt overschakelen op grondwater. Wanneer de waterdruk zeer laag is, zal men toch moeten kiezen voor een andere waterbron.

Watercapaciteit berekenen

Leidingwater en regenwater hebben gemeen dat de waterdruk soms relatief laag kan zijn. Hierdoor zouden veel aparte groepen aangelegd moeten worden die niet gelijktijdig in werking kunnen treden. Daardoor wordt het beregenen van de tuin alsnog een tijdrovende klus, waarbij u goed moet opletten of elke zone voldoende water heeft gehad.

Wanneer leiding- of regenwater als waterbron wordt gebruikt, berekenen wij altijd de watercapaciteit. Deze berekenen wij door eerst het gebruik van water binnen in het huis stil te leggen. Er draaien dan dus geen wasmachines en kranen staan niet open. Vervolgens wordt er gemeten hoeveel tijd er nodig is om een emmer van 10 liter te vullen.

Vervolgens wordt de volgende rekensom toegepast:

Voorbeeld:

Aan de hand van deze rekensom en het oppervlak dat beregend dient te worden, kunnen wij bekijken of er voldoende druk is. Als dat niet het geval is, zal er wellicht gekeken moeten worden naar een andere mogelijkheid.

Grondwater ontijzeren

In de grond bevinden zich kleine deeltjes ijzer. Deze concentraties zijn niet overal of in elke laag even groot. Voor een groot deel is dit in Nederland in kaart gebracht en weten wij op welke diepte de grootste kans bestaat om schoon grondwater te vinden. Er zijn helaas ook gebieden waar men er niet aan ontkomt om ijzerhoudend grondwater te gebruiken. Nadeel van de ijzerdeeltjes is dat deze gaan oxideren. Ze gaan dus roest vormen. Doordat het zeer kleine deeltjes zijn, kunnen ze zorgen voor een roestkleurige aanslag op bestrating en tuinplanten. Overigens is het niet schadelijk voor uw gazon of de tuinplanten. De sporendeeltjes dragen zelfs bij aan de groei van de plant.

In de land- en tuinbouw wordt dit probleem vaak opgelost door het grondwater op te pompen in een bassin. Doordat het water tijdens het vullen van het bassin in contact komt met zuurstof oxideert het direct. De ijzerdeeltjes zakken naar de bodem, waarna het schone water vanaf het oppervlak wordt weggepompt.

Voor uw tuin is dit geen geschikte optie. Wel zijn er apparaten die uw grondwater op een andere manier van ijzer kunnen ontdoen. Door waterbehandelingsapparatuur en een ontijzeringssysteem te plaatsen leveren wij een oplossing op maat!


waterbron

Geschikt voor elke waterbron

werkzaamheden

Alle werkzaamheden onder één dak

garantie

100% tevredenheids- garantie

Gras en Groen

Wilt u degene zijn bij wie het gras altijd groener is? Gras en Groen Graszoden komt vanaf € 5,50 per m² bij u graszoden leggen. Dankzij onze premium graszoden heeft u een nieuw gazon binnen één dag!

Lees meer
Gras en Groen

Gras en Groen Hoveniers verzorgd de complete aanleg van uw tuin. Gras en Groen maakt een eigentijds en origineel tuinontwerp geheel naar uw wensen. Gras en groen heeft alle werkzaamheden onder één dak.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u het gemak van nooit meer maaien? Robomow is het toonaangevende merk robotmaaiers. Gras en Groen Robotmaaiers verkoopt en installeert alle verschillende modellen robotmaaiers van Robomow. 

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder