Tuinberegening

Tuinberegening

Geplaatst door: Gras & Groen
Geplaatst op: 13-03-2015
Laatst aangepast op: 06-01-2016

Met de wisselende weersomstandigheden in Nederland is het lastig inspelen op die veranderingen. In welke mate moet ik mijn tuin beregenen en in hoeverre dien ik dit aan te passen als het regent? Het antwoord vindt u in de aanschaf van een tuinberegeningssysteem. Eenmaal installeren en inschakelen en u kunt heerlijk achterover leunen.

In dit nieuwsartikel bespreken we enkel aspecten die voor u van groot belang zijn. Wat doen veranderende weersomstandigheden met uw planning? En is het mogelijk een systeem te installeren dat op maat gemaakt is? Vragen zijn er genoeg. Gras en Groen Tuinberegening geeft u de antwoorden. Wat is voor u belangrijk?

Inspelen op het wisselende klimaat

Het klimaat in Nederland heeft zowel voor- als nadelen. Voor onze tuin is het een groot voordeel dat het regelmaat regent. Want aangezien onze tuinen water nodig hebben, komt dat goed uit. Het probleem is dat het niet op gezette tijden regent, en dat we juist daar rekening mee moeten houden. Wanneer moeten we - op de momenten dat het niet regent - met ons gietertje de tuin in?

Een tuinberegeningssysteem heeft daar geen last van. Bij installatie van zo'n systeem kan direct een beregeningsplan worden geïnstalleerd. Hierdoor weet het systeem exact wanneer en hoe lang er moet worden gesproeid. Maar wat nu als het regent? Houdt het systeem dan op met sproeien? Of gaat hij minder sproeien? Of sproeit hij gewoon lekker door alsof er niets aan de hand is? Een tuinberegeningssysteem heeft de beschikking over een regensensor. Aan de hand van die sensor weet het systeem in welke mate het sproeien moet worden voortgezet.

Een op maat gemaakte tuinberegening

Elke tuin is anders. Ook die van u. Dat is geen probleem, ook niet voor de aanleg en installatie van het gewenste tuinberegeningssysteem. Dat wil echter niet zeggen dat alles mogelijk is. Er is wel degelijk een aantal zaken waar u op moet letten, voordat wordt overgegaan tot plaatsing van een tuinberegeningsinstallatie.

Voor een systeem op maat moeten we rekening houden met de volgende aspecten:

Grootte van uw tuin

De plaatsing van een tuinberegeningsinstallatie is niet direct afhankelijk van de grootte van uw tuin. Al speelt dat wél een rol. Een kleine tuin heeft nu eenmaal wat minder mogelijkheden. Het gebruik van een druppelslang is daar wellicht het meest voor de hand liggend. Een grote tuin daarentegen biedt weer mogelijkheden om verschillende systemen toe te passen. Hoe groot of klein uw tuin ook is, een beregeningsplan op maat is altijd mogelijk.

Ligging van uw tuin

In uw tuin is de zon-schaduwverhouding zeer belangrijk. Hoeveel zonlicht krijgt mijn tuin en wat is de hoeveelheid water die daarbij hoort? Een tuin op het zuiden vraagt nu eenmaal om meer water dan een tuin op het noorden. Bespreek dit met uw hovenier alvorens over te gaan tot plaatsing van uw tuinberegeningsinstallatie.

Soort grond in uw tuin

Over het algemeen treffen we in Nederland twee verschillenden grondsoorten aan. Dat is kleigrond en zandgrond. Beide hebben voor- en nadelen. Het is prettig over zandgrond te beschikken als het regent gedurende lange tijd. Maar bij droogte zal de sproeier eerder moeten worden aangezet.

De aanwezige tuinplanten

Een essentiële vraag luidt: Beregenen we het gazon of slechts de tuinplanten? Hebt u een gazon dat moet worden besproeid, dan is het gebruik van pop-up sproeiers zeer gewenst. Maar moeten uw tuinplanten worden besproeid, dan is het belangrijk de straal van de sproeier te checken. Tuinplanten kunnen een harde straal maar moeilijk verdragen.

Plaatsing van waterbron

Kiest u voor leidingwater? Of wilt u graag een andere waterbron? Als u beschikt over een kleine tuin, dan is leidingwater zeer geschikt voor het beregenen van uw tuin. Leidingwater is weliswaar relatief duur, maar bijvoorbeeld het slaan van een waterput staat in geen enkele verhouding tot de omvang van uw kleine tuin. Heeft uw tuin een grotere oppervlakte dan 600 m2, dan is het raadzaam over te stappen op een alternatief en niet voor leidingwater te kiezen.

Overtuig uzelf en kom eens langs in onze nieuwe showtuin. Hier hebben wij een tuinberegeningssysteem in één van de gazons geplaatst. Wij kunnen u precies laten zien hoe zo’n systeem werkt.

Lees ook:

Mijn tuin sproeien? Ik heb er geen tijd voor!

Mijn tuin sproeien? Ik heb er geen tijd voor!

27-06-2016

Ook het handmatig sproeien van uw gazon en planten laat hierdoor te wensen over. Het wordt nu echt tijd voor een professionele tuinberegeningsinstallatie.

Lees verder
Tuinberegening - De voordelen

Tuinberegening - De voordelen

23-04-2015

Voor de verwezenlijking van een mooie groene tuin is water noodzakelijk. Met het wisselende weertype in Nederland bent u daar niet altijd van verzekerd.

Lees verder
Tuinberegening aanleggen

Tuinberegening aanleggen

01-04-2015

Voor uw tuin is niets belangrijker dan de voorziening van water. Zonder water geen tuin, dat kunnen we wel stellen. Maar hoe werkt een tuinberegeningssysteem eigenlijk en hoe schakel je het in?

Lees verder
Beregeningssysteem

Beregeningssysteem

09-01-2015

Wat is een beregeningssysteem, waarvoor dient een beregeningssysteem, waar moet een beregeningssysteem aan voldoen en wat zijn de voordelen ervan.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder